Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van vragen en antwoorden over het reizen in het Openbaar Vervoer in verband met het coronavirus.  Lees meer over veelgestelde vragen over het coronavirus en het openbaar vervoer op de website van OV-NL en Rijksoverheid.nl.

Mondkapje in het OV

Waarom moeten reizigers een mondkapje dragen in het OV?

Niet-medische mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder. Dat geldt in de voertuigen, maar ook op stations, perrons en haltes. Sjaals en andere mondbedekkingen zijn niet toegestaan. Het mondkapje kan de mensen rondom jou beschermen als je het zorgvuldig draagt en gebruikt en daarom van meerwaarde zijn.

Het dragen van een mondkapje in het OV is voor iedereen verplicht (dus óók als je deels of geheel gevaccineerd bent). Er zijn maar 2 uitzonderingen: kinderen tot en met 12 jaar en zij die wegens een medische aandoening geen mondkapje kunnen dragen (ontheffingsverklaring).
 
Je bent als OV-reiziger zelf verantwoordelijk om aannemelijk te maken of je in aanmerking komt voor de uitzondering op de mondkapjesplicht. Onze medewerkers Service & Veiligheid kunnen je vragen dit te onderbouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bij een controle je ontheffingsverklaring te tonen of, beter nog; door een alternatief beschermmiddel te dragen, bijvoorbeeld een face shield. Met een face shield of ander alternatief middel, kunt je rekenen op begrip van je omgeving, omdat je daarmee aantoont dat je je eigen gezondheid èn die van je omgeving, in acht neemt.
 
Oneigenlijk negeren van de mondkapjes draagplicht, of bewust onjuist dragen van een mondkapje, kan leiden tot een boete of verplicht uitstappen. Reis veilig en met respect voor je medereizigers. Wij wensen je een prettige reis!
 

Ik ben gevaccineerd. Moet ik ook een mondkapje dragen in het OV?

Ja, ook als je gevaccineerd bent dien je een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Dit heeft de overheid algemeen verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Ook wanneer je wacht op het station, perron of bij de halte moet je een mondkapje dragen. 

Mag je een sjaal als alternatief voor mondkapje gebruiken?

Een sjaal, spatmasker, col, bandana, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan als alternatief voor het mondkapje in het openbaar vervoer. Bekijk de instructiefilm op YouTube waarin wordt uitgelegd hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt in het openbaar vervoer. Ook is het niet toegestaan om gasmaskers te gebruiken.

Is het dragen van een boerka in het OV nu wel toegestaan?

Het kabinet heeft besloten dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het OV, zolang als de coronamaatregelen gelden, wordt gedoogd.  

Wat gebeurt er als ik geen mondkapje draag in het OV?

Als je geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer dan riskeer je een boete van 95 euro.

Moeten reizigers het mondkapje ook dragen buiten de bus/trein?

Ja. De maatregel is van kracht in alle voertuigen, op stations, perrons en haltes.

In verband met een aandoening kan ik geen mondkapje dragen, kan ik dan wel met het OV reizen?

Wij begrijpen dat reizen met het OV met een mondkapje niet altijd even vanzelfsprekend is. Echter is vanaf 1 juni 2020 het dragen van een niet-medisch mondkapje in het OV, en dus ook in bussen en treinen van Keolis, verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. Dit is verplicht omdat de afstand van 1,5 meter in het openbaar vervoer niet altijd haalbaar is en we met elkaar willen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Voor mensen met een aandoening, zoals een longziekte, brengt het reizen met het OV extra risico met zich mee. Daarom adviseren wij in deze situatie alleen van het OV gebruik te maken als dat echt niet anders kan. Je vindt veel informatie en tips over het reizen met een longziekte in het OV en het dragen van een mondkapje op: https://www.longfonds.nl/corona-en-longziekten/vragen-over-corona/vragen-over-mondkapjes

Je bent als reiziger zelf verantwoordelijk om te laten zien waarom je geen mondkapje kan dragen. Onze medewerkers Service & Veiligheid kunnen je vragen dit te onderbouwen. Bijvoorbeeld door bij een controle je ontheffingsverklaring te laten zien of, beter nog; door een alternatief beschermmiddel te dragen, bijvoorbeeld een face shield. Met een face shield of ander alternatief middel, kan je rekenen op begrip van je omgeving, omdat je daarmee aantoont dat je je eigen gezondheid èn die van je omgeving, belangrijk vindt.

Voor het niet dragen van een mondkapje zonder medische aandoening of het bewust onjuist dragen van een mondkapje kan je een boete krijgen of kan je worden verzocht om het voertuig verplicht uit te stappen. Reis daarom altijd veilig en met respect voor je medereizigers. Zo houden we Nederland samen op een veilige manier bereikbaar.

Dragen chauffeurs ook mondkapjes?

Achter het stuur dragen onze bestuurders geen mondkapjes. De chauffeur zit d.m.v. een scherm afgeschermd.  Onze machinisten werken afgeschermd in een eigen cabine. Keolis voorziet alle bestuurders van een mondkapje voor gebruik buiten de chauffeurscabine.  

Waarom worden er geen (gratis) mondkapjes via de vervoerders verschaft?

Het gratis verstrekken van mondkapjes is niet mogelijk. Dit is een besluit van de Rijksoverheid. Zij geeft aan dat het de verantwoordelijk is van reizigers om zelf voor een mondkapje te zorgen en de kosten daarvan voor eigen rekening te nemen. Per 2 juni is het tevens mogelijk om in al onze servicewinkels mondkapjes, geschikt voor gebruik in het OV, aan te schaffen. De mondkapjes kosten 2 euro per 2 stuks (voor de heen- en terugreis). Reizigers kunnen maximaal twee mondkapjes per keer aanschaffen. 

Dienstregeling

Rijden jullie met een aangepaste dienstregeling?

De treinen van Keolis Blauwnet rijden nog steeds volgens de gebruikelijke dienstregeling.  Alle informatie over de actuele dienstregeling van de bussen, vind je op deze pagina. Plan je reis voor vertrek altijd via onze reisplanner of 9292.nl.

Op welke tijden kan ik het beste reizen?

Dit verschilt per regio en per lijn. Over het algemeen adviseren wij reizigers om drukke (spits)tijden te vermijden en buiten drukke momenten om te reizen als je deze mogelijkheid hebt.

Waar kan ik actuele reisinformatie vinden?

Plan je reis voor vertrek altijd via onze reisplanner of 9292.nl. De treinen van Keolis Blauwnet rijden nog steeds volgens de gebruikelijke dienstregeling. Alle informatie over de actuele dienstregeling, vind je op deze pagina.

Rijden de buurtbussen weer?

Alle buurtbussen rijden weer. Plan je reis in onze reisplanner of via 9292.nl voor een actueel reisadvies. Ook voor de buurtbus. 

Mogen scholieren reizen met het OV?

Ja, scholieren kunnen gebruik maken van het OV. 

Wanneer gaan de scholierenlijnen weer rijden?

Nu de scholen sinds 1 maart 2021 weer open zijn, wordt ook de dienstregeling van de scholierenlijnen weer opgestart.

RRReis: Sinds 1 maart 2021 rijdt een deel van de scholierenlijnen weer. Klik hier voor meer informatie.

Syntus Utrecht: Sinds 1 maart 2021 rijden alle scholierenlijnen (lijn 603 t/m 695) en buslijn 10 Amersfoort weer.

Twents: de scholierenlijn rijdt weer. De scholierenlijnen van het Noordik College (601 t/m 605) rijden niet. 

Wil je weten of jouw lijn rijdt? Plan je reis in onze reisplanner of via 9292.nl.

Maatregelen in de voertuigen

Welke maatregelen gelden in de voertuigen?

Momenteel gelden de volgende maatregelen in onze voertuigen:

 • Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in alle bussen en treinen voor reizigers van 13 jaar of ouder. Ook op stations, perrons enbij haltes is dit verplicht. 
 • Vermijd drukke (spits)tijden, reis vooral buiten de spits.
 • Geef elkaar de ruimte op de halte, in het voertuig, en bij het in- en uitstappen.
 • Houd rekening met elkaar.

Welke maatregelen gelden op stations?

Momenteel gelden de volgende maatregelen op stations:

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Houd zoveel mogelijk rechts
 • Raak zo weinig mogelijk aan
 • Houd 4 treden afstand op de roltrap
 • Maximaal 2 personen tegelijk in de lift

Kan ik met de bus/trein mee als het weer drukker wordt in het OV?

Vanaf 19 mei 2021 vinden er nieuwe versoepelingen plaats. Dit betekent dat het OV ook weer voor niet-noodzakelijke reizen gebruikt mag worden. Je kan dus weer met de bus/trein mee. Ook nu het weer drukker wordt.
 
Wij blijven reizigers adviseren om te reizen op rustige momenten te reizen. Verder adviseert de overheid mensen met milde gezondheidsklachten als niezen en hoesten thuis te blijven. Zo houden wij Nederland op een veilige manier bereikbaar.

Kan ik voldoende afstand houden van anderen in de bus/trein?

In onze bussen en treinen zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor reizigers (in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen achter het kettinkje of lint bij de buschauffeur). In sommige bussen en treinen is met stickers aangegeven waar je mag zitten. De stickers dienen enkel als hulpmiddel voor reizigers om, daar waar het kan, elkaar de ruimte te geven. Ook kunnen reizigers staan bij aangewezen staanplaatsen. Dit zijn staanplaatsen waarbij je je kan vasthouden aan een onderdeel in de bus dat hier bewust voor bedoeld is, zoals een handlus, stang of handgreep. 

Door de versoepelingen wordt het steeds weer wat drukker in het OV. Het houden van 1,5 meter afstand is dan niet altijd mogelijk. Dat is in het OV ook niet verplicht. Daarom werd het dragen van een mondkapje als eerste in het OV verplicht gesteld. Onze buschauffeurs maken een melding als een bus te vol is (dat houdt in dat alle zit- en staplaatsen bezet zijn). Ook houden wij de reizigersaantallen in onze treinen bij. Als blijkt dat dit op een bepaalde rit of op een bepaald tijdstip voorkomt, dan kijken we of er extra bussen/treinstellen beschikbaar zijn om ter ondersteuning in te zetten. 

Kan ik weer voorin instappen?

In al onze bussen kan er weer voorin worden ingestapt.

Mag ik eten en drinken in jullie voertuigen?

Wij verzoeken reizigers om geen voedsel en dranken in onze voertuigen te nuttigen. Dit doen we om besmetting te voorkomen. In onze voertuigen is het, buiten corona om, sowieso niet toegestaan om etenswaren die geur verspreiden of vlekken maken en (warme) dranken die niet afdoende afgesloten zijn te nuttigen. Dat doen we om onze voertuigen schoon te houden.

Maken jullie de voertuigen extra schoon?

Ja. ​Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken, stangen, handgrepen en hoofdsteunen. Ook worden er gedurende de dag op diverse pauzelocaties extra schoonmaakwerkzaamheden verricht. Hierbij gebruiken wij desinfecterende schoonmaakmiddelen. Daarnaast is er bijvoorbeeld extra aandacht voor het legen van prullenbakken. Verder volgen wij de adviezen van het RIVM op.

Ik heb een beperking en twijfel of ik kan reizen

Twijfel je of het voor jou met de maatregelen die gelden mogelijk is om te reizen? Dan vragen we je om, zolang deze maatregelen van kracht zijn, zelf te zorgen voor iemand die jou tijdens je reis begeleidt. Is dit niet mogelijk, dan vragen we je dringend af te zien van het reizen met onze voertuigen. 

Wij zijn ons bewust van de mogelijke impact die deze maatregel tot gevolg kan hebben. Van dag tot dag bekijken we de ontwikkelingen rondom het coronavirus en wat de effecten hiervan zijn op onze dienstregeling en medewerkers. Zodra blijkt dat de maatregelen versoepeld worden of niet meer nodig zijn, worden ze direct opgeheven. Tot die tijd willen we je hartelijk danken voor je medewerking en begrip voor deze situatie.

Ik reis met een hulpmiddel. Hoe wordt hiermee omgegaan?

Wij bieden op de volgende manier ondersteuning bij het reizen in de bus met een hulpmiddel:
 
 • Bij het in/uit stappen maakt de chauffeur op gepaste afstand de rolstoelplank klaar.
 • Je gaat zo veel mogelijk zelfstandig in of uit de bus. Vanuit veiligheid is op dit moment fysiek contact tussen jouzelf of jouw hulpmiddel en de chauffeur/ assistentieverlener niet mogelijk.
 • De rolstoelplekken en social seats in de bus blijven beschikbaar. Het kan zijn dat de eerste social seat achter de chauffeur, voor de veiligheid en afscherming van de chauffeur, niet beschikbaar is.

Wij bieden op de volgende manier ondersteuning bij het reizen in de trein met een hulpmiddel:

 • De treinen van Keolis zijn zelfstandig toegankelijk. Onze treinen hebben allemaal een vloer die op dezelfde hoogte ligt als de perrons. Dat maakt de trein goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en rolstoelgebruikers. Op veel stations, perrons en in de treinen vindt je tevens speciale voorzieningen.
 • De rolstoelplekken en priority seats in de trein zijn gewoon beschikbaar.

Ik reis met een visuele beperking. Hoe wordt hiermee omgegaan?

Wij bieden op de volgende manier ondersteuning bij het reizen in de bus met een visuele beperking:

 • Er kan in al onze bussen weer voor ingestapt worden.
 • Per 1 juli kunnen alle zitplaatsen in bussen en treinen weer door reizigers gebruikt worden.
Wij bieden op de volgende manier ondersteuning bij het reizen in de trein met een visuele beperking:
 
 • Op het station zijn pictogrammen en afstandslijnen& uitgevoerd in geel en zwart, omdat deze kleuren zoveel mogelijk contrast bieden voor kleurenblinden en slechtzienden. Bij het aanbrengen van stickers en bewegwijzering, zijn de geleidelijnen vrijgehouden.
 • Per 1 juli kunnen alle zitplaatsen in bussen en treinen weer door reizigers gebruikt worden.

Ik reis met een andere beperking. Hoe wordt hiermee omgegaan?

Twijfel je of het voor jou met de maatregelen die gelden mogelijk is om te reizen? Dan vragen we je om, zolang deze maatregelen van kracht zijn, zelf te zorgen voor iemand die jou tijdens je reis begeleidt. Is dit niet mogelijk, dan vragen we je dringend af te zien van het reizen met onze voertuigen. 

Wij zijn ons bewust van de mogelijke impact die deze maatregel tot gevolg kan hebben. Van dag tot dag bekijken we de ontwikkelingen rondom het coronavirus en wat de effecten hiervan zijn op onze dienstregeling en medewerkers. Zodra blijkt dat de maatregelen versoepeld worden of niet meer nodig zijn, worden ze direct opgeheven. Tot die tijd willen we je hartelijk danken voor je medewerking en begrip voor deze situatie.

Worden vervoerbewijzen gecontroleerd?

Ja. Kaartcontrole in het openbaar vervoer vindt gewoon plaats. Onze medewerkers kunnen je uit veiligheidsoverwegingen vragen om zelf jouw vervoerbewijs voor het controleapparaat te houden.

Betalen en reisproducten

Kan ik (een deel van) mijn abonnementsgeld terugkrijgen?

Wij hanteren de vergoedingsregels zoals deze in de Algemene Voorwaarden van het abonnement zijn aangegeven. Omdat er nog gewoon met het ov gereisd kan worden is er geen sprake van restitutie.

Overige

Tot hoe laat zijn de servicewinkels open?

Met ingang van 20 december sluiten onze servicewinkels in AmersfoortApeldoorn en Enschede weer (tijdelijk) hun deuren. Verloren voorwerpen kunnen nog wel op afspraak worden opgehaald. Kijk op onze iLost pagina, zoek je voorwerp op en maak direct een afspraak voor een datum en tijd.

Onze servicewinkel in Almere is, zolang de maatregelen van kracht zijn, geopend van maandag tot en met vrijdag van 07:30 uur tot 11:30 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.