Elektrische laadvoorzieningen op busstation Dedemsvaart

Vanaf 13 december 2020 verzorgt Keolis Nederland opnieuw het openbaar vervoer in uw regio onder de naam RRReis. Dit zal gebeuren met meer dan 250 nieuwe elektrische bussen. Om het elektrische busvervoer mogelijk te maken, worden er elektrische laadvoorzieningen op het busstation Dedemsvaart gerealiseerd.

Update werkzaamheden november

Alle zeven laadpalen zijn inmiddels geplaatst. De laatste grond- en bestratingswerkzaamheden worden verricht. Daarmee zijn de werkzaamheden in Dedemsvaart bijna afgerond. De werkzaamheden hebben drie weken langer geduurd dan vooraf ingepland. Het busstation is echter tijdig klaar voor gebruik met de nieuwe, elektrische bussen op 13 december. De komende weken testen wij het laden van de nieuwe bussen met de nieuwe laadpalen. 

Aanleg elektrische laadvoorziening

Het realiseren van laadvoorzieningen is een onmisbaar onderdeel voor het uitvoeren van het elektrische busvervoer. De elektrische bussen moeten immers tussendoor worden opgeladen. Dit gebeurt met moderne laadvoorzieningen die de bussen in snel tempo opladen. Straks ook op het busstation Dedemsvaart. Met het aanleggen van de elektrische laadvoorziening treft Keolis de voorbereidingen voor schoon en duurzaam openbaar vervoer in jouw regio. De inwoners van Dedemsvaart krijgen door de komst van de elektrische bussen een gezondere leefomgeving: schonere en stillere bussen en dus minder CO2 uitstoot en minder geluidsoverlast.

Vanaf week 28 (6 juni) start Keolis met de aanleg van de elektrische laadvoorzieningen bij jou in de buurt. We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer tien weken duren. De werkzaamheden bestaan onder meer uit grond- en bestratingswerkzaamheden, het aanleggen van de elektriciteitsvoorziening, het leggen van fundering en het plaatsen van de laadvoorzieningen. Ook vinden er werkzaamheden in de stalling plaats.

Contact

Geen updates missen over de aanlegwerkzaamheden van de elektrische laadvoorzieningen? Op deze webpagina houden wij je regelmatig op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden. Hieronder hebben wij alvast enkele veelgestelde vragen en antwoorden genoteerd. Heb je een vraag die op deze pagina niet beantwoord wordt? Vul dan het onderstaande contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via: 06 - 831 376 43.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Waarom worden er laadvoorzieningen geplaatst?

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel werken samen aan betrouwbaar, toegankelijk en duurzaam openbaar vervoer. Vanaf december 2020 rijden de eerste 250 nieuwe elektrische bussen in de nieuwe uitstraling RRReis in de regio IJssel-Vecht. Voor de elektrische bussen komen laadvoorzieningen in Apeldoorn, Dedemsvaart, Deventer, Ede, Harderwijk, Lelystad (2021) en Zwolle. Het realiseren van deze laadvoorzieningen is een onmisbaar onderdeel voor het uitvoeren van het elektrische busvervoer in de regio.

Waarom worden er laadvoorzieningen in Dedemsvaart geplaatst?

Het busstation in Dedemsvaart is het begin- en eindpunt van de nieuwe busroutes. De bussen worden op een begin- of eindpunt van een route opgeladen. Op deze momenten is er tijd om op te laden en hoeven reizigers tijdens de rit niet extra te wachten.

Hoeveel laadvoorzieningen worden er geplaatst?

Er worden in totaal 7 laadpalen geplaatst. In de stalling worden ook laadvoorzieningen geplaatst. Hier worden de bussen ’s nachts opgeladen.

Hoe zien de laadvoorzieningen eruit?

Je ziet een voorbeeld van de laadpalen op de impressie nieuwe situatie busstation Dedemsvaart.

Wanneer worden de laadvoorzieningen geplaatst?

Vanaf week 28 ( 6 juni) start Keolis met de aanleg van de elektrische laadvoorzieningen in Dedemsvaart. De laadpalen worden waarschijnlijk vanaf week 41 geplaatst. We verwachten dat de werkzaamheden in totaal ongeveer tien weken duren.

Wanneer worden de laadvoorzieningen in gebruik genomen?

Officieel worden de laadvoorzieningen bij de start van het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht in gebruik genomen. Dat is op 13 december 2020. Nadat de werkzaamheden zijn verricht en de laadvoorzieningen zijn opgeleverd, testen wij of de laadinfra naar behoren werkt. Dit gebeurt in oktober en november.

Ondervinden omwonenden hinder van de werkzaamheden?

Wij doen er alles aan om de hinder voor omwonenden en reizigers te minimaliseren. De volgende situaties kunnen tijdens de werkzaamheden voorkomen:

  • Toename van verkeer rondom het busstation door aanlevering van goederen en transport van aannemers.
  • Geluidoverlast bij het heien.
  • Er kunnen tijdelijk meer bussen buiten worden gestald, omdat er ook in de garage werkzaamheden worden uitgevoerd.

Blijven de wegen rondom het busstation tijdens de werkzaamheden bereikbaar?

Ja, de wegen blijven in principe bereikbaar. Het kan voorkomen dat er, bijvoorbeeld tijdens het lossen van goederen, tijdelijk een afsluiting plaatsvindt. 

Gaan er straks ook meer bussen rijden?

Ja, er rijden vanaf 13 december ongeveer twee keer zoveel bussen in Dedemsvaart. De bussen rijden voornamelijk tussen Dedemsvaart en Zwolle vaker en op meer momenten van de dag. Over de nieuwe dienstregeling communiceren wij later dit jaar. 

Hoe lang duurt het voordat een bus is opgeladen?

Een lege bus is gemiddeld na 1,5 uur volledig opgeladen. Omdat de bussen tussen de ritten continue op de busstations worden opgeladen, is de batterij vrijwel altijd (gedeeltelijk) opgeladen.

Hoe lang staat een bus gemiddeld aan een laadpaal?

Dat hangt af van de keertijd van de bus op de busstations. De laadtijd wordt bepaald door de dienstregeling. In de meeste gevallen gaat het om enkele minuten.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe, elektrische bussen?

De nieuwe bussen zijn elektrisch en daarmee vrij van schadelijke uitlaatgassen. Dit biedt veel voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving. Daarnaast zijn de bussen een stuk stiller en bieden de nieuwe bussen meer comfort.

Wie financiert de laadvoorzieningen

Keolis financiert de laadvoorzieningen in Dedemsvaart.