Update 30 september: Fout in de brief
In de brief die u als omwonende heeft ontvangen is een fout geslopen. Er worden niet 2 maar 3 laadpalen geplaatst op het busstation Ede-Wageningen. 2 laadpalen worden geplaatst op busperrons en 1 laadpaal komt op de zogenaamde bufferstrook (de parkeerstrook voor de fietsenstalling / KeoBike carrousel). 

Elektrische laadvoorzieningen op busstation Ede

Vanaf december 2020 verzorgt Keolis Nederland voor een periode van twee jaar opnieuw het openbaar vervoer in uw regio onder de naam RRReis. Dit zal gebeuren met meer dan 250 nieuwe elektrische bussen. Om het elektrische busvervoer mogelijk te maken, worden er elektrische laadvoorzieningen op het busstation Ede gerealiseerd.

Aanleg elektrische laadvoorziening

Het realiseren van laadvoorzieningen is een onmisbaar onderdeel voor het uitvoeren van het elektrische busvervoer. De elektrische bussen moeten immers tussendoor worden opgeladen. Dit gebeurt met moderne laadvoorzieningen die de bussen in snel tempo opladen. Straks ook op het busstation Ede. Met het aanleggen van de elektrische laadvoorziening treft Keolis de voorbereidingen voor schoon en duurzaam openbaar vervoer in uw regio. De inwoners van Ede krijgen door de komst van de elektrische bussen een gezondere leefomgeving: schonere en stillere bussen en dus minder CO2 uitstoot en minder geluidsoverlast.

In overleg met de gemeente Harderwijk start Keolis vanaf week 38 (14 september) met de aanleg van de elektrische laadvoorzieningen bij u in de buurt. We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer vier weken duren. De werkzaamheden bestaan onder meer uit grond- en bestratingswerkzaamheden, het aanleggen van de elektriciteitsvoorziening, het leggen van fundering en het plaatsen van de laadvoorzieningen.

Impressie elektrische laadvoorzieningen

Planning werkzaamheden

Van 14-9-2020 tot 2-10-2020         Grondwerkzaamheden, aanleg bekabeling en mantelbuizen
Van 16-9-2020 tot 25-9-2020        Plaatsen fundaties laadpalen
Van 28-9-2020 tot 2-10-2020        Plaatsen laadpalen
Van 5-10-2020 tot 9-10-2020         Inbedrijf stelling
 
* De planning is onder voorbehoud en afhankelijk van het verloop van de werkzaamheden

Contact

Hieronder hebben wij alvast enkele veelgestelde vragen en antwoorden genoteerd. Heeft u een vraag die op deze pagina niet beantwoord wordt? Vul dan het onderstaande contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via: 06 - 831 376 43.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Waarom worden er laadvoorzieningen geplaatst?

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel werken samen aan betrouwbaar, toegankelijk en duurzaam openbaar vervoer. Vanaf december 2020 rijden de eerste 250 nieuwe elektrische bussen in de nieuwe uitstraling RRReis in de regio IJssel-Vecht. Voor de elektrische bussen komen laadvoorzieningen in Apeldoorn, Dedemsvaart, Deventer, Ede, Harderwijk en Zwolle. Het realiseren van deze laadvoorzieningen is een onmisbaar onderdeel voor het uitvoeren van het elektrische busvervoer in de regio.

Waarom worden er laadvoorzieningen in Ede geplaatst?

Het busstation in Ede is het begin- en eindpunt van de nieuwe busroutes. De bussen worden op een begin- of eindpunt van een route opgeladen. Op deze momenten is er tijd om op te laden en hoeven reizigers tijdens de rit niet extra te wachten.

Hoe zien de laadvoorzieningen eruit?

Je ziet een voorbeeld van de laadpalen op de impressie die op deze pagina te vinden is. 

Wanneer worden de laadvoorzieningen geplaatst?

Vanaf week 38 (14 september) start Keolis met de aanleg van de elektrische laadvoorzieningen in Ede. De laadpalen worden waarschijnlijk vanaf week 40 geplaatst. We verwachten dat de werkzaamheden in totaal ongeveer vier weken duren.

Wanneer worden de laadvoorzieningen in gebruik genomen?

Officieel worden de laadvoorzieningen bij de start van het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht in gebruik genomen. Dat is op 13 december 2020. Nadat de werkzaamheden zijn verricht en de laadvoorzieningen zijn opgeleverd, testen wij of de laadinfra naar behoren werkt. Dit gebeurt in oktober en november.

Ondervinden omwonenden hinder van de werkzaamheden?

Wij doen er alles aan om de hinder voor omwonenden en reizigers te minimaliseren. De volgende situaties kunnen tijdens de werkzaamheden voorkomen:

  • Toename van verkeer rondom het busstation door aanlevering van goederen en transport van aannemers.
  • Geluidoverlast bij het heien.

Blijven de wegen rondom het busstation tijdens de werkzaamheden bereikbaar?

Ja, de wegen blijven in principe bereikbaar. Het kan voorkomen dat er, bijvoorbeeld tijdens het lossen van goederen, tijdelijk een afsluiting plaatsvindt. 

Hoe lang duurt het voordat een bus is opgeladen?

Een lege bus is gemiddeld na 1,5 uur volledig opgeladen. Omdat de bussen tussen de ritten continue op de busstations worden opgeladen, is de batterij vrijwel altijd (gedeeltelijk) opgeladen.

Hoe lang staat een bus gemiddeld aan een laadpaal?

Dat hangt af van de keertijd van de bus op de busstations. De laadtijd wordt bepaald door de dienstregeling. In de meeste gevallen gaat het om enkele minuten.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe, elektrische bussen?

De nieuwe bussen zijn elektrisch en daarmee vrij van schadelijke uitlaatgassen. Dit biedt veel voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving. Daarnaast zijn de bussen een stuk stiller en bieden de nieuwe bussen meer comfort.