Goed om te weten:

  • De staking vindt plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 januari;
  • Het betreft een landelijke staking in het streekvervoer;
  • Er wordt gestaakt bij Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev;
  • Er wordt niet gestaakt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en bij de NS;
  • Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om ander vervoer te regelen.

Landelijke regionale staking op 19 en 20 januari

UPDATE vrijdag 20 januari, 12.00 uur

Hinder door winterweer in Utrecht: op enkele plaatsen in de provincie Utrecht ondervinden wij hinder door sneeuw. Daardoor lopen bussen mogelijk vertraging op. Tot nu toe leidt dit nog niet tot rituitval. Als de situatie verandert dan melden we dat. 


Trein: er rijden de hele dag geen treinen op traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Op de andere trajecten van Keolis Blauwnet rijdt het merendeel (verwachting zo'n 75%) van de treinen volgens dienstregeling. De ritten die vervallen worden verwerkt in de reisplanners. 

Bus: er rijden minder bussen. Een deel van de bussen (chauffeurs die niet aangesloten zijn bij een vakbond) rijdt gewoon volgens dienstregeling. In Almere (allGo) en Utrecht (Syntus Utrecht) rijdt het merendeel van de bussen (ongeveer 70%) volgens dienstregeling. In Twente rijdt het merendeel niet. Ongeveer 35% van de bussen rijdt zoals gebruikelijk. De ritten die vervallen worden verwerkt in de reisplanners. Beste reizigers, 

De vakbonden CNV, FNV en VVMC hebben landelijke acties aangekondigd in het streekvervoer. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari wordt er door een deel van de buschauffeurs en machinisten van Keolis gestaakt. De staking heeft mogelijk invloed op jouw reis, omdat er ritten vervallen. Daardoor rijden er op donderdag 19 en vrijdag 20 januari minder bussen, trams en treinen. Dat geldt voor de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Wij weten nu nog niet wat er rijdt. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om op donderdag 19 en vrijdag 20 januari ander vervoer te zoeken. We doen ons best om alle ritten die vervallen zo snel mogelijk uit de reisplanner te halen. Maar soms weten we pas kort van tevoren of een rit vervalt. Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt. Bij voorkeur kort voor vertrek.

Wij vinden het vervelend dat je last hebt van deze staking en bieden onze excuses aan voor eventuele overlast. Heb je vragen of wil je meer weten over (de achtergrond van) de staking? Kijk dan bij Vraag en Antwoord.  

Gevolgen bus per regio

Hier vind je een overzicht van de gevolgen voor het busvervoer in de regio's van Keolis.

allGo - Almere

Vrijdag 20 januari: Het merendeel van de bussen (ongeveer 70%) rijdt volgens dienstregeling. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om ander vervoer te zoeken. We doen ons best om alle ritten die vervallen zo snel mogelijk uit de reisplanner te halen. Maar soms weten we pas kort van tevoren of een rit vervalt. Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt. Bij voorkeur kort voor vertrek.

Syntus Utrecht

Vrijdag 20 januari: Het merendeel van de bussen (ongeveer 70%) rijdt volgens dienstregeling. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om ander vervoer te zoeken. We doen ons best om alle ritten die vervallen zo snel mogelijk uit de reisplanner te halen. Maar soms weten we pas kort van tevoren of een rit vervalt. Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt. Bij voorkeur kort voor vertrek.

Twents

We verwachten dat het merendeel van de bussen niet rijdt. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om ander vervoer te zoeken. We doen ons best om alle ritten die vervallen zo snel mogelijk uit de reisplanner te halen. Maar soms weten we pas kort van tevoren of een rit vervalt. Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt. Bij voorkeur kort voor vertrek.

Gevolgen trein per traject

Hier vind je een overzicht van de vervallen ritten per treintraject.

Zwolle-Enschede (RS23/IC23)

Vrijdag 20 januari: We weten op dit moment nog niet wat de impact van de staking is voor het treintraject Zwolle-Enschede. We verwachten dat er minder treinen rijden dan gebruikelijk. Zodra er meer bekend is over de ritten die vervallen dan melden we dat op deze pagina. Check de reisplanner (kort) voor vertrek. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Zwolle-Kampen (RS22)

Vrijdag 20 januari: We weten op dit moment nog niet wat de impact van de staking is voor het treintraject Zwolle-Kampen. We verwachten dat er minder treinen rijden dan gebruikelijk. Zodra er meer bekend is over de ritten die vervallen dan melden we dat op deze pagina. Check de reisplanner (kort) voor vertrek. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (RS24)

Vrijdag 20 januari: er rijden de hele dag geen treinen op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Maak gebruik van ander vervoer.

Reisadvies voor reizigers op traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal:
  • Reizigers die reizen tussen Hengelo en Zutphen kunnen omreizen via Deventer met NS.
  • Reizigers die reizen tussen Oldenzaal en Hengelo kunnen gebruik maken van de RB61 (Hengelo-Bielefeld). Deze rijdt de hele dag tussen Oldenzaal en Hengelo, met uitzondering van enkele ritten.

Hengelo-Bielefeld (RB61)

Vrijdag 20 januari: We weten op dit moment nog niet wat de gevolgen van de staking zijn voor het treintraject Hengelo-Bielefeld. We verwachten dat er minder treinen rijden dan gebruikelijk. Zodra er meer bekend is over de ritten die vervallen dan melden we dat op deze pagina. Check de reisplanner (kort) voor vertrek. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Vraag en antwoord

Hier vind je veelgestelde vragen en antwoorden voor over de staking op 19 en 20 januari.

Wanneer wordt er gestaakt?

Er wordt gestaakt op donderdag 19 en vrijdag 20 januari.

Waar wordt er gestaakt?

Er wordt landelijk gestaakt in het streekvervoer. Dat geldt voor de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Hoe weet ik of mijn bus, tram of trein rijdt?

Wij verwachten dat het merendeel van de bussen en treinen gewoon volgens dienstregeling rijdt, maar dit kunnen wij niet garanderen. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om op donderdag 19 en vrijdag 20 januari ander vervoer te zoeken. We doen ons best om alle ritten die vervallen zo snel mogelijk uit de reisplanner te halen. Maar soms weten we pas kort van tevoren of een rit vervalt. Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus of trein rijdt. Bij voorkeur kort voor vertrek.

Staken alle chauffeurs en machinisten?

Nee, er wordt gestaakt door (een deel van) de chauffeurs die lid zijn van de vakbonden. Chauffeurs die geen lid zijn van de bonden of niet willen deelnemen aan de staking, rijden gewoon.
 

Welke bonden staken er wel en welke bonden niet?

In het streekvervoer zijn twee cao’s. Een deel van de medewerkers van Keolis valt onder de cao Openbaar Vervoer (OV) en een deel onder de cao Multimodaal (MuMo). Dat is best complex en leidt soms tot verwarring. Hieronder lees je hoe dit zit. 

cao Openbaar Vervoer: Alleen FNV Staakt
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) onderhandelt over de cao Openbaar Vervoer. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Keolis, Transdev, Qbuzz, EBS en RET. De VWOV onderhandelt met FNV en CNV over de cao Openbaar vervoer. Deze cao geldt voor ongeveer 13.000 mensen. Omdat de cao-onderhandelingen niet tot een resultaat hebben geleid, heeft het FNV haar leden opgeroepen om op 19 en 20 januari te staken. De vakbond VVMC heeft haar leden opgeroepen om alleen op vrijdag 20 januari te staken. 

Het CNV doet NIET mee aan deze stakingen. Bij vorige FNV-stakingen in het najaar verviel ongeveer 30% van alle ritten bij Keolis. Gezien het bovengemiddeld hoge loonbod is het afwachten hoe hoog de stakingsbereidheid is. Dat weten we op de dag van staken zelf.

cao Multimodaal: Alle bonden staken op vrijdag 20 januari
OV-bedrijven die naast bus ook trein hebben, zoals Keolis, hebben ook de cao Multimodaal. (MuMo). Deze is van toepassing op ongeveer 1200 mensen in de sector. Het merendeel van de mensen die onder deze cao vallen werkt op de trein. In de regio Twente valt daarnaast een klein deel van de chauffeurs onder deze cao. De onderhandelingen voor de MuMo cao op 18 januari leidden helaas niet tot een resultaat. Daarom hebben de bonden VVMC, CNV, en FNV hun leden opgeroepen om te staken op vrijdag 20 januari. Op donderdag 19 januari staakt het FNV landelijk. CNV en VVMC staken op donderdag 19 januari ook deels regionaal. Onder andere ook in Twente (bus) waar Keolis rijdt. 

Waarom vragen vakbonden OV-medewerkers om te staken?

De werkgevers in de cao-OV willen graag een goede cao afsluiten voor hun medewerkers. Op dit moment ligt er onder andere een loonbod van 11% voor een tweejarige cao. Dit is 8% per 1 januari 2023 en 3% per juli 2024. Dit loonbod is afgezet tegen de landelijke loonontwikkeling van de afgelopen periode bovengemiddeld hoog. De bonden vinden dit onvoldoende.

Welke partijen onderhandelen met elkaar over de cao OV?

De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tussen vakbonden FNV, CNV, VVMC en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, Qbuzz, RET en Transdev.

Wat doen de werkgevers om te zorgen dat de FNV-stakingen niet doorgaan?

De werkgevers in de willen graag een goede cao afsluiten voor hun medewerkers. Op dit moment ligt er onder andere een loonbod van 11% voor een tweejarige cao. Dit is 8% per 1 januari 2023 en 3% per juli 2024. Dit loonbod is afgezet tegen de landelijke loonontwikkeling van de afgelopen periode bovengemiddeld hoog.
De OV-bedrijven hebben de bonden gevraagd om de stakingen op te schorten, zodat we met elkaar verder kunnen praten over de cao voor 2023. De bonden willen dit niet.