/getmedia/f7d9d85f-1e86-4d8b-82e0-7e7b301eff19/Afbeelding1_1.png?width=4620&height=1721&ext=.png

Geplande stakingsdagen

De geplande stakingsdagen zijn:

  • Woensdag 29 maart 2023
  • Donderdag 30 maart 2023
 
  • Maandag 3 april 2023
  • Woensdag 5 april 2023
  • Vrijdag 7 april 2023

Landelijke regionale stakingen

De vakbonden CNV en FNV hebben wederom landelijke acties aangekondigd in het streekvervoer. De komende weken wordt er door een deel van de buschauffeurs en machinisten van Keolis gestaakt. Op deze pagina vind je een overzicht voor de geplande stakingsdagen.

We weten pas op de dag van de staking zelf wat de precieze gevolgen van de staking zijn. Dan horen wij namelijk welke medewerkers deelnemen aan de staking en welke niet. Hou er rekening mee dat jouw trein of bus niet rijdt. We adviseren je om tijdens de staking ander vervoer te zoeken. Momenteel hebben we niet meer informatie dan op deze pagina staat.

Er wordt gestaakt bij de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Hieronder vind je per regio een overzicht van de actuele situatie per regio

Laatste update: 15-03-2023 -  07:30 uur

Bus

allGo - Almere

Verwachting komende stakingsdagen: We verwachten dat ongeveer 40% van de bussen volgens dienstregeling rijdt. Let op: Dit is slechts een verwachting. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren we je om tijdens de staking ander vervoer te zoeken.

Syntus Utrecht

Verwachting komende stakingsdagen: We verwachten dat ongeveer 40% van de bussen volgens dienstregeling rijdt. Let op: Dit is slechts een verwachting. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren we je om tijdens de staking ander vervoer te zoeken. De buurtbussen, scholierenlijnen en een deel van de lijnen naar Utrecht Science Park rijden wel volgens dienstregeling. Plan je reis kort voor vertrek via de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt. 

Twents

Verwachting komende stakingsdagen: We verwachten dat ongeveer 30% van de bussen volgens dienstregeling rijdt. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren we je om tijdens de staking ander vervoer te zoeken. De buurtbussen rijden wel volgens dienstregeling. 

Trein

Zwolle-Enschede (RS23/IC23)

Verwachting komende stakingsdagen: Er rijden geen treinen op het traject Zwolle-Enschede. We adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Reisadvies voor reizigers op traject Zwolle-Enschede:

  • Reizigers die reizen tussen Enschede en Almelo kunnen reizen met de NS.
  • Reizigers die reizen tussen Enschede en Zwolle kunnen omreizen via Deventer met NS.

Zwolle-Kampen (RS22)

Verwachting komende stakingsdagen: Er rijden geen treinen op het traject Zwolle-Kampen. We adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (RS24)

Verwachting komende stakingsdagen: Er rijden geen treinen op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. We adviseren je alternatief vervoer te zoeken.

Reisadvies voor reizigers op traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal:

  • Reizigers die reizen tussen Hengelo en Zutphen kunnen omreizen via Deventer met NS

Hengelo-Bielefeld (RB61)

Verwachting komende stakingsdagen: Er rijden minder treinen op het traject Hengelo-Bielefeld. Ongeveer de helft van de ritten wordt gereden. Check kort voor vertrek de reisplanner om te zien of jouw trein rijdt. 

Vraag en antwoord

Wanneer wordt er gestaakt?

De vakbonden FNV en CNV hebben de komende weken meerdere stakingsdagen aangekondigd. Je vindt een overzicht van de stakingsdagen op deze pagina. Het gaat om een staking in het streekvervoer.

Er wordt gestaakt bij de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Waar wordt er gestaakt?

Er wordt landelijk gestaakt in het streekvervoer. Dat geldt voor de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Hoe weet ik of mijn bus, tram of trein rijdt?

We weten nog niet wat de precieze gevolgen van de staking zijn, maar we verwachten dat jouw bus of trein niet rijdt. Daarom adviseren we je om tijdens de staking ander vervoer te zoeken. Zodra er meer informatie over de (gevolgen van de) staking bekend is, dan delen wij dat op deze pagina.

Staken alle chauffeurs en machinisten?

Nee, er wordt gestaakt door (een deel van de) medewerkers die lid zijn van de vakbonden. Medewerkers die geen lid zijn van de bonden of niet willen deelnemen aan de staking, rijden/werken gewoon. Dat geldt ook voor kantoorpersoneel die aangesloten zijn bij een vakbond.
 

Welke bonden staken er wel en welke bonden niet?

In het streekvervoer zijn twee cao’s. Een deel van de medewerkers van Keolis valt onder de cao Openbaar Vervoer (OV) en een deel onder de cao Multimodaal (MuMo). Dat is best complex en leidt soms tot verwarring. Hieronder lees je hoe dit zit. cao Openbaar Vervoer: FNV en CNV staken De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) onderhandelt over de cao Openbaar Vervoer. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Keolis, Transdev, Qbuzz, EBS en RET. De VWOV onderhandelt met FNV en CNV over de cao Openbaar vervoer. Deze cao geldt voor ongeveer 13.000 mensen. Omdat de cao-onderhandelingen niet tot een resultaat hebben geleid, hebben het FNV en CNV haar leden opgeroepen om van 6 tot en met 10 februari te staken. Het CNV deed de voorgaande staking NIET mee. Bij vorige FNV-stakingen verviel ongeveer 30% van alle ritten bij Keolis. Gezien het feit dat CNV nu ook meedoet aan de staking, wordt de rituitval een stuk hoger ingeschat.

cao Multimodaal: FNV en CNV staken OV-bedrijven die naast bus ook trein hebben, zoals Keolis, hebben ook de cao Multimodaal. (MuMo). Deze is van toepassing op ongeveer 1200 mensen in de sector. Het merendeel van de mensen die onder deze cao vallen werkt op de trein. In de regio Twente valt daarnaast een klein deel van de chauffeurs onder deze cao. De eerdere onderhandelingen voor de MuMo cao leidden helaas niet tot een resultaat. Daarom hebben de bonden CNV en FNV hun leden opgeroepen om te staken op 6 t/m 10 februari. We hebben tot op heden nog een aanzegging voor de staking ontvangen van de vakbond VVMC.

Waarom vragen vakbonden OV-medewerkers om te staken?

De werkgevers en de vakbonden worden het niet eens over de (voorwaarden van de) nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV hebben aangegeven dat er uiterlijk 20 februari een deal over een nieuwe cao moet zijn. Anders roepen zij opnieuw op om te staken. De beide vakbonden houden hierbij vast aan hun eerdere ultimatums. Dit betekent dat FNV een looneis stelt van 16,9% voor een jaar. En CNV eist 14% voor 18 maanden. Dat geld is er niet bij de werkgevers. Met het laatste voorstel vanuit de werkgevers zouden de arbeidsvoorwaarden met 11 procent verbeteren. Het betekende onder andere een loonsverhoging van 8 procent in 2023. Daar gingen de bonden niet mee akkoord. 
 

Welke partijen onderhandelen met elkaar over de cao OV?

De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tussen vakbonden FNV, CNV, VVMC en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, Qbuzz, RET en Transdev.

Wat doen de werkgevers om te zorgen dat de stakingen niet doorgaan?

De werkgevers in de willen graag een goede cao afsluiten voor hun medewerkers. Er lag begin dit jaar onder andere een loonbod van 11% voor een tweejarige cao. Dit is 8% per 1 januari 2023 en 3% per juli 2024. Dit loonbod is afgezet tegen de landelijke loonontwikkeling van de afgelopen periode bovengemiddeld hoog. De OV-bedrijven hebben de bonden gevraagd om de stakingen op te schorten, zodat we met elkaar verder kunnen praten over de cao voor 2023. De bonden willen dit niet.