Heb je een boete ontvangen?

Tijdens de controle van jouw reis met het openbaar vervoer kon je geen geldig vervoerbewijs tonen. Hiervoor heb je een boete ontvangen. Het is namelijk verboden, op basis van artikel 70 Wet personenvervoer 2000, gebruik te maken van het openbaar vervoer zonder een geldig vervoerbewijs. De boetetarieven vindt je onder aan deze pagina. Voor het betalen van de boete heb je de keuze gekregen uit twee mogelijkheden:

  1. Een uitstel van betaling
  2. Een rit uitrij kaart

Uitstel van betaling

Dit is een formele boete. Het belangrijkste is dat je het bedrag zo snel mogelijk betaalt, uiterlijk binnen 14 dagen nadat deze aan jou is overhandigd . Zo voorkom je 15 Euro administratiekosten. Betalen kan tegenwoordig heel eenvoudig en snel! Van de Keolis service medewerker heb je een ticket met een QR-code (PayCode) ontvangen. Scan deze PayCode met je smartphone. De code wordt dan automatisch voor je ingevuld . Selecteer de knop ’Start betaling’ om je boete direct met iDEAL te betalen. Je kan de PayCode ook handmatig invullen in het invulveld onder deze tekst. De PayCode (16 cijfers) staat vermeld op het ticket, links naast de QR-code. Typ de code in het vakje ‘Betaal hier uw boete’ en druk daarna op de knop ‘Start betaling’.  Heb je het ticket niet meer in jouw bezit? Klik dan hier en vul het contactformulier in. Dat geldt ook voor het geval je, om wat voor reden dan ook, niet via iDEAL kan betalen.
 

Rit uitrij kaart

In plaats van een uitstel van betaling kun je ook kiezen voor een rit uitrij kaart. Deze kaart betaal je tijdens je rit direct bij de Keolis service medewerker met je bankkaart. Het bedrag van de rit uitrij kaart is lager dan de uitstel van betaling.

Wat als je niet betaalt?

De Rit uitrij kaart moet direct met je bankkaart betaald worden bij de service medewerker van Keolis. Kan of wil je dit niet? Dan ontvang je automatisch een uitstel van betaling. Betaal deze boete altijd binnen 14 dagen nadat de boete aan jou overhandigd is. Zo voorkom je 15 Euro administratiekosten. Betaal je ook deze boete niet? Dan wordt hij nogmaals verhoogd met incassokosten. Zodra de incassokosten erbij zijn gekomen dragen wij de boete over aan Betalis. Zij nemen dan contact met je op voor de verdere administratieve afwikkeling van de boete.
 
Let op! Zodra de boete in behandeling is bij Betalis ben je al zover in het proces dat er incassokosten bij zijn gekomen. Probeer dit altijd te voorkomen door de boete op tijd te betalen.
 

Betalen in termijnen

Een boete betalen in termijnen staan we alleen toe bij een uitstel van betaling in bijzondere omstandigheden. Je kan betaling in termijnen aanvragen, maar houd er rekening mee dat dit in veel gevallen wordt afgewezen.
 

Boete tarieven 2024 - rit uitrij kaart

Trein Bedrag   Bus Bedrag
RRReis € 40,00   Almere (allGo + R-net) € 45,00
*Zwolle - Enschede € 40,00   Syntus Utrecht € 35,00
*Enschede - Zwolle € 47,50      

 
*Deze treindiensten behoren tot Blauwnet (Keolis)