Formele ingebruikname elektrische bus Amersfoort

8-11-2018
Gedeputeerde Mobiliteit Dennis Straat van de provincie Utrecht en de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar hebben vandaag twee zero-emissie bussen van Syntus Utrecht officieel in gebruik genomen. “De provincie Utrecht wil dat het openbaar vervoer in 2028 honderd procent schoon is. Met deze twee eerste zero-emissie bussen in Amersfoort Stad zetten we een belangrijke stap in die doestelling en daarmee dragen we bij aan een betere luchtkwaliteit”, aldus Dennis Straat. 
 
Cees Anker (algemeen directeur van Keolis Nederland dat openbaar vervoer verzorgt onder de naam Syntus): “Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de negatieve impact op het milieu te verminderen. Landelijk beeld is dat steeds vaker elektrische bussen worden ingezet, met als doel de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen, geluidsoverlast te beperken en zo de leefbaarheid van steden te verbeteren. Ik ben er trots op dat wij hier in Amersfoort een bijdrage aan kunnen leveren met de inzet van deze twee zero-emissie bussen.”

Eerste goede stap
“Onze ambitie is om in 2030 als stad CO2-neutraal te zijn. Schoon en duurzaam openbaar vervoer is voor Amersfoort van groot belang. De inzet van deze twee elektrische bussen is een eerste goede stap, maar meer is nodig. Elektrische mobiliteit draagt bij aan minder fijnstof in de lucht en een gezondere leefomgeving”, vertelt wethouder Mobiliteit Hans Buijtelaar.
 
Comfort en voorzieningen in elektrische bussen
Reizigers in Amersfoort hebben de afgelopen maanden al kennis kunnen maken met de twee elektrische BYD-bussen. De bussen zijn voorzien van dezelfde faciliteiten als andere Syntus Utrecht bussen, zoals dubbele informatieschermen, Wifi en USB-oplaadpunten. Daarmee is de elektrische bus een volwaardige bus.
 
De elektrische bussen worden in de stad Amersfoort ingezet op de lijnen 2, 3, 5, 6, 7, 17, 76 en 217. Ze rijden met een duidelijk herkenbare bestickering zodat de reiziger ziet dat het een elektrische bus betreft.
 
Vervolgstappen
De provincie Utrecht start nog dit jaar een onderzoek naar de benodigde voorzieningen voor meer elektrisch busvervoer in de provincie Utrecht. Dit doet zij in overleg met de gemeente Amersfoort en Keolis (Syntus Utrecht).