Apeldoorn is de beste openbaar vervoerstad van Nederland

18-10-2019
Dat is de conclusie van het onderzoek van Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen. Holidu heeft met behulp van Google-data gekeken naar welke steden in Nederland het meest efficiënte OV-netwerk hebben om in het centrum te komen. Het netwerk van Syntus Gelderland blijkt de landelijke nummer één te zijn.

Zo in het stadscentrum

Het onderzoek is uitgevoerd om aan te tonen hoe snel en gemakkelijk het is om je met de bus, metro of tram te verplaatsen binnen een stad. Daarmee wordt de efficiëntie van het ov-netwerk per stad aangetoond. Apeldoorn behelst 1169 km aan ov-routes en 444 haltes. Met een gemiddelde snelheid van 8 minuten en 13 seconde per km ben je zo in het stadscentrum. Hierbij hoef je nauwelijks te lopen en wordt je praktisch voor de deur afgezet. De stad krijgt van Holidu daarom een dikke 10!

Enschede op nummer vijf

Apeldoorn wordt opgevolgd door Rotterdam (9,65) en Zaandam (9,38). Op de vijfde plek staat Enschede (9,29). Een stad waar het openbaar vervoer ook uitgevoerd wordt door Keolis Nederland, onder de naam Twents. “Opvallend aan Enschede is dat er evenveel haltes/stations (360) als km buslijnen (361) door de stad stromen. Een reiziger is iets korter onderweg dan de nummer vier, maar op de totale route loop je iets meer.

Over het onderzoek

Om de kwaliteit van het openbaar vervoersnetwerk in elke stad te evalueren, heeft Holidu de efficiëntie van de ov-verbindingen naar het centrum getest vanuit verschillende locaties verspreid over de stad. Daarnaast heeft de organisatie met behulp van OpenstreetMap, gegevens verzameld over het aantal km bus, metro en tramlijnen in de stad, het aantal bus-, tram- en metrohaltes en treinstations. www.holidu.nl