Comfortabel op reis met onze nieuwe drukte-indicator

30-10-2020
Vanaf vandaag hebben wij een drukte-indicator opgenomen in onze reisplanner. Dit handige hulpmiddel maakt een inschatting of we verwachten dat het tijdens een rit rustig of juist druk is in onze bus. Dit geeft jou als reiziger eenvoudig inzicht in de momenten waarop je het meest rustig kan reizen. Ben je flexibel in je reistijden? Wellicht is het dan voor jou fijner om een bus eerder of later te pakken. Het inzichtelijk maken van drukte helpt om in Coronatijd veilig en verantwoord te kunnen reizen met het OV.

Waar vind ik de drukte-indicator?

Je vindt de drukte-indicator in onze reisplanner op onze website, bij het reisadvies van jouw geplande rit. De voorspelde drukte wordt weergegeven met een symbool van één of meer poppetjes:

  • 0 poppetjes: Er is geen bezettingsinformatie bekend
  • 1 poppetje: De rit is rustig, er zijn voldoende zitplaatsen beschikbaar
  • 2 poppetjes: De rit is gemiddeld druk, er zijn nog een aantal zitplaatsen beschikbaar
  • 3 poppetjes: De rit is druk, er zijn alleen nog staplaatsen beschikbaar

Hoe werkt de drukte-indicator?

Op basis van reizigersaantallen van eerdere weken wordt een voorspelling gemaakt van de drukte in de bus. Hiermee zien reizigers welke drukte er verwacht wordt op een bepaald moment. Het gaat dus om een indicatie en niet om informatie van het exacte moment. Het kan dus voorkomen dat de werkelijke drukte afwijkt van de drukte-indicator.

Steeds nauwkeuriger

De drukte-indicator wordt de komende tijd gemonitord, geëvalueerd en verder verbeterd. Zo wordt er onder andere gekeken of de voorspelde drukte overeenkomt met de daadwerkelijke drukte in onze voertuigen. Door de data te blijven vergelijken en bij te sturen, maken wij de drukte-indicator in de toekomst steeds nauwkeuriger. Zo proberen wij reizigers te helpen bij het maken van de beste keuzes.