Een eerlijke kans voor iedereen: Keolis Nederland komt met ontwikkeltraject voor nieuwe buschauffeurs

13-12-2019
Komende maandag is het zover. Acht nieuwe buschauffeurs rijden dan voor het eerst op de lijnen 170 en 171 in de concessie Gelderland. De introductie valt samen met de ingang van de landelijke nieuwe dienstregeling. Alle kandidaten zijn via een samenwerkingsverband tussen vervoerder Keolis en Djopzz, Lucrato en werktalent Deventer, lokale arbeidsbemiddelaars, opgeleid tot buschauffeur op 8-persoons bussen. Dankzij deze uitdaging kunnen zij maandag weer aan de slag.
De stemming is ontspannen in het kantoor van Syntus Gelderland, onderdeel van Keolis Nederland, in Apeldoorn. De nieuwe chauffeurs en aangesloten partijen zijn aanwezig om de samenwerking te vieren en de chauffeurs een goede start te wensen. De chauffeurs zijn inmiddels al bekend op de locatie. Afgelopen weken hebben zij hier uitleg gekregen over hun nieuwe functie en werkzaamheden. Er is uitleg gegeven over de voertuigen waarop zij gaan rijden en ze zijn op lijnverkenning gegaan, zodat er maandag geen twijfel meer bestaat over de routes die zij gaan rijden.
Jacqueline Fransen, Business Manager van Djopzz spreekt de kandidaten nog een keer bemoedigend toe, voor ze daadwerkelijk aan de slag gaan: “Toen we dit traject begonnen hadden we een grote groep kandidaten. Na diverse bijeenkomsten, testen en een instructiedag bleken jullie het meest geschikt voor deze functie. Het traject duurde best lang en was zeker niet gemakkelijk, daarom mogen jullie trots zijn op jezelf en op het feit dat jullie hier nu staan. Wij wensen jullie allen veel succes en vooral veel werkplezier toe!”

Gezonde spanning

Tijdens het selectieproces was de motivatie en interesse van de nieuwe chauffeurs direct duidelijk. Via een mentor van Keolis zijn ze twee dagen intern opgeleid. Hier kwam onder andere het rijden met de bussen en het werken bij Keolis aan bod. Daarnaast hebben de chauffeurs de routes die ze vanaf maandag gaan rijden in groepen verkend. Enkele hebben zelfs meegereden op een zogenaamde versterkingsrit inclusief passagiers. Daarmee werd direct ervaren hoe de rit er in het echt aan toe gaat. Natuurlijk heerst er een beetje gezonde spanning voor maandag, maar hun mentor is aanwezig op locatie om de chauffeurs op te vangen nadat de eerste ritten gereden zijn.

Het ontwikkeltraject

Samen met de aangesloten partijen leidt Keolis kandidaten, die allen werkzoekend waren, op tot buschauffeur. Zij starten 16 december op de buslijnen 170 tussen Epe en Twello en 171 tussen Twello en Deventer. Deze diensten worden uitgevoerd met een 8-persoons bus waarop een B-rijbewijs volstaat. Indien het traject na een jaar succesvol is afgerond en de samenwerking van beide kanten bevalt, krijgen de chauffeurs mogelijk de kans om een BBL-opleiding te volgen tot buschauffeur op een grote bus. Met daarbij ook zicht op het behalen van rijbewijs D, Code 95 én eventueel een mbo-diploma.

Een nieuwe invulling

Arend Meijer, Inkoop- en Contractmanager, was namens Keolis Nederland direct betrokken bij het ontwikkeltraject en zegt hierover: “De buslijnen werden afgelopen jaren uitgevoerd door een extern vervoersbedrijf met eigen personeel. Toen zij besloten om de opdracht stop te zetten, zijn wij opzoek gegaan naar een invulling die past bij de ambitie van ons bedrijf: om in al onze concessies bestaand werk en nieuw werk te creëren, waarbij wij iedereen een kans op een baan of een kans om in een baan te groeien willen bieden. Met dit traject slaan wij samen met de aangesloten partijen een brug die leidt naar een duurzame inzetbaarheid van deze doelgroep werkzoekenden.”