Eenvoudig in- en uitchecken in de bussen van RRReis dankzij profielsticker

13-9-2021
Sinds deze week zijn alle in- en uitcheckapparaten in de bussen van RRReis voorzien van een profielsticker. De sticker heeft een contrasterende kleur en is voorzien van een voelbaar profiel. Hierdoor checken reizigers met een visuele beperking voortaan makkelijker in- en uit.
De elektrische bussen van RRReis zijn, sinds de start in december 2020, voorzien van nieuwe in- en uitcheckapparatuur. Op deze apparaten zit een groot zwart glazen front. Een reiziger met een visuele beperking wees Keolis erop dat in- en uitchecken niet gemakkelijk was. Door het gladde, zwarte front was het niet duidelijk waar je de pas moet plaatsen om in- en uit te checken.
Om dit proces te verbeteren, schakelde Keolis hulp in van Toegankelijk Zwolle. Daarnaast is er contact geweest met de Koninklijke Visio en Oogvereniging. Samen is er nagedacht over een eenvoudige oplossing, zonder de apparatuur aan te passen. Er werd al snel aan een sticker gedacht. Deze biedt de juiste oplossing en is gemakkelijk te produceren en te plaatsen in alle bussen.

Ontwikkelings- en testfase

Voordat de sticker is geproduceerd, heeft er een ontwikkelings- en testfase plaatsgevonden. De gele sticker met groot logo en een voelbaar profiel voldeed volgens de betrokken leden van Toegankelijk Zwolle het beste aan de gestelde eisen. De sticker is goed schoon te maken en kan verwijderd worden, zonder dat er een plaklaag achterblijft op de apparatuur. Daarnaast blokkeert de sticker het signaal van de OV-chipkaart niet. Dat is getest met een demo-sticker in de bussen.

“De sticker heeft een contrasterende gele kleur gekregen. Het is een fellere kleur dan de kleur geel van het in- en uitcheckapparaat, daardoor is de sticker goed afwijkend en zichtbaar. We hebben als ervaringsdeskundigen de stickers getest en merkten direct een verbetering. We zijn dan ook blij dat we samen met Keolis het toegankelijk reizen met de bus op deze manier verder verbeteren”, aldus één van de ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Zwolle. Bijkomend voordeel van de profielsticker is dat vrijwel alle reizigers hun OV-chipkaart automatisch op de juiste plaats houden. Dit zorgt er voor dat het in- en uitchecken niet alleen bij mensen met een visuele beperking, maar bij alle reizigers sneller en soepeler verloopt.