GOED omgaan met dementie in het ov

25-11-2019
Voor de 280.000 mensen die in Nederland leven met (beginnende) dementie gaat reizen met het openbaar vervoer bepaald niet vanzelf. Zij ervaren veel praktische problemen bij het reizen, bijvoorbeeld bij het in- en uitchecken met een ov-chipkaart in de bus, uitstappen bij de juiste halte of de juiste bushalte vinden. Reizen per openbaar vervoer wordt hierdoor voor hen al snel als onmogelijk ervaren. OV-medewerkers en reizigers krijgen de komende jaren steeds vaker te maken met reizigers met dementie vanwege het groeiend aantal mensen met dementie. Daarom is onlangs de campagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart.
Vanwege de vergrijzing verdubbelt het aantal mensen met dementie naar bijna een half miljoen in 2040. Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en gaat nog graag een dagje op familiebezoek, doet boodschappen of bezoekt een stad. Juist voor mensen met dementie is mobiliteit belangrijk. Het helpt hen immers langer deel uit te blijven maken van het dagelijks leven. Voor alle medewerkers in het openbaar vervoer ontwikkelde Samen dementievriendelijk in samenwerking met NS en Connexxion een nieuwe gratis online training ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. OV-medewerkers leren in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en op een goede manier de helpende hand te bieden aan de reizigers met dementie. Dat is nodig want het inchecken met een ov-chipkaart in de bus, de toegangspoortjes in het station of het vinden van het juiste perron vormen grote obstakels voor deze doelgroep. Ook Keolis biedt de training aan haar medewerkers aan.

Bewustwording bij medereizigers

Ook medereizigers worden in de campagne opmerkzaam gemaakt op de impact van dementie tijdens hun reis van A naar B. Het campagnefilmpje wordt op informatieschermen in bussen van Keolis getoond en laat reizigers zien hoe zij met een klein beetje hulp al veel kunnen beteken voor hun medereiziger met dementie. Zij worden opgeroepen de gratis online basistraining ‘GOED omgaan met dementie’ te doen. In deze training leren zij de signalen van dementie herkennen en hiermee op een goede manier om te gaan.

Doe óók de training
Test jouw kennis en doe de training op zienis1.nl