Innovatie awards Keolis Groep

10-10-2023
Voor de tweede keer op rij heeft Keolis een wereldwijde competitie georganiseerd rondom innovatie. Deze innovaties, groot en klein, vormen een aanjager voor het verbeteren van het mobiliteitsaanbod in een veranderende wereld (overbevolking, verstedelijking, klimaatverandering). Op 10 oktober vond de prijsuitreiking plaats. Dertien projecten, van de in totaal 114 ingediende innovaties, werden door een 20-koppige jury geselecteerd in de categorieën: Personeel/Veiligheid, Passagiers, Planeet/Operationeel goed en Partners/Economische prestaties. Graag brengen wij de winnende innovaties per categorie onder uw aandacht.

Winnaar categorie Personeel/Veiligheid – S1 Gard systeem Keolis Zweden

Het S1 gard systeem bestaat uit een barrière (harde plastic strook) die voor de wielen van bussen zijn geïnstalleerd om het risico op ernstige ongevallen bij een botsing te verkleinen door de persoon naar buiten te duwen in plaats van dat deze onder het voertuig wordt getrokken.
 

Winnaar categorie Passagiers – Augmented Reality Keolis Grand Nancy

Keolis ontwikkelde een begeleidingstool dat augmented reality gebruikt om passagiers tijdens werkzaamheden te begeleiden van (tijdelijk) opgeheven haltes naar overstaphaltes. Door simpelweg een QR-code te scannen met hun smartphone, kunnen passagiers augmented reality-beelden ontvangen die hen van halte naar halte begeleidt. Deze vorm biedt meer ondersteuning en betrouwbaarheid dan conventionele displays.
 

Winnaar categorie Planeet/Operationeel goed – Filgreen spel Keolis Tours

Filgreen is een game ontworpen om de medewerkers van Keolis Tours te betrekken bij het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Met behulp van data, kunstmatige intelligentie en gamification kunnen chauffeurs en managers deelnemen aan een unieke ervaring op basis van collectieve doelen en individuele uitdagingen.
 

Winnaar categorie Partners/Economische prestaties – Patterns CO2 oplossing door Hove

Patterns CO2 is een oplossing die GPS-gegevens gebruikt om alle verplaatsingen in een bepaald gebied te volgen, de gebruikte vervoerswijzen te identificeren en continu de ontwikkeling van de CO2-uitstoot door mobiliteit in kaart te brengen. De oplossing, die met name is uitgerold in de steden Nancy en Rennes, is een hulpmiddel van onschatbare waarde voor het nemen van beslissingen en het beoordelen van de effectiviteit van het beleid dat wordt ingezet door vervoersautoriteiten, zoals voetgangersgebieden en fietspaden.

 

Speciale publieksprijs

Onderdeel van de Innovatie competitie is een speciale publieksprijs. Keolis MHI werd onderscheiden voor zijn het slimme station concept in Dubai, een futuristisch metrostation op het gebied van passagiersdiensten, exploitatie, onderhoud en duurzame ontwikkeling. Het biedt een samenwerkingsomgeving voor experts uit de industrie, start-ups en universiteiten om nieuwe mobiliteitsoplossingen te creëren.
 
Bent u na het lezen geïnteresseerd in een toelichting op alle dertien geselecteerde projecten, dan organiseren wij graag een moment om dit te realiseren. U kunt deze wens kenbaar maken via uw Keolis contactpersoon of door een mail te sturen naar [email protected].