Keolis introduceert in- en uitchecken met contactloze betaalpas en creditcard in Zwolle

20-4-2022
Reizigers in Zwolle kunnen vanaf woensdag 20 april in 18 bussen van de Zwolse Stadsdienst RRReis in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op hun mobiel. Na Lelystad, Gooi en Vechtstreek en Zaanstreek is Zwolle de vierde regio in Nederland waar dit mogelijk wordt.
 
Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer, steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.
 
In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Voor Keolis is het een aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode. 

Hoe en waar betalen reizigers met OVpay?

Reizigers kunnen vanaf woensdag 20 april in- en uitchecken bij RRReis in de 18 geselecteerde bussen van de Zwolse Stadsdienst met: 

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards; 
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Op de volgende buslijnen kan vanaf 20 april gebruikt worden gemaakt van OVpay:

  • 1 & 11 Holtenbroek West, Stadshagen
  • 2 & 4 & 10 Holtenbroek Oost, Aa-landen, Berkum-Brinkhoek, Diezerpoort
  • 5 Westenholte
  • 6 & 8 Gerenlanden, Ittersumerbroek, Ittersumerlanden, Oldenelerbroek
  • 10 & 13 Aa-landen via Holtenbroek en via Station Zuidzijde
Het betreffen hier de bussen van RRReis met nummer 2201 tot en met 2218. Deze bussen zijn aan de buitenkant voorzien van herkenbare logo’s, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van OVpay. Reizigers die overstappen op een lijn waar nog niet met de betaalpas of creditcard kan worden in- en uitgecheckt wordt geadviseerd om nog wel met de OV-chipkaart te reizen.

Hoe werkt het?

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig - precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in bij een kaartlezer met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.
 
De kosten van gemaakte reizen op een kalenderdag worden bij elkaar opgeteld en de daarop volgende dag heel vroeg in de ochtend als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn of haar reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht van de bank met de omschrijving NLOV.

Even opletten

De mogelijkheid om in de bussen in Zwolle in- en uit te checken met een betaalpas of creditcard, is even opletten voor OV-chipkaart gebruikers. Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger de juiste kaart voor de kaartlezer houden. Nu houden sommige reizigers hun portemonnee of telefoonhoesje met een betaalpas, creditcard en een OV-chipkaart voor de kaartlezer. Daarmee kan het voorkomen dat de reiskosten niet worden verrekend via de OV-chipkaart, maar direct van de bankrekening worden afgeschreven. 

Straks in heel Nederland

Het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard in Zwolle is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen waarin OV-bedrijven, Translink en de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2023. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk.
 
Informatie voor reizigers is te vinden op www.rrreis.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl