Keolis Nederland, ROC van Twente en Randstad bundelen krachten voor het opleiden van gekwalificeerde buschauffeurs

2-11-2018
Op 1 november werd op het ROC van Twente, locatie de Sumpel, het startschot gegeven voor de BBL-opleiding tot buschauffeur. Na zeven jaar wordt de praktijkopleiding opnieuw aangeboden door het opleidingsinstituut. Deze mogelijkheid is ontstaan door een samenwerking tussen Keolis Nederland, ROC van Twente en Randstad. Uniek aan de samenwerking is dat de leerling-buschauffeurs een opleiding, MBO 2 diploma en baangarantie in één geboden wordt.
Het opleidingstraject
Alle 18 studenten waren aanwezig in Almelo om hun opleidings- en praktijk overeenkomst te ondertekenen. Maandag 5 november gaat de opleiding officieel van start. De studenten volgen eerst een theoretische opleiding van vier weken, waarbij de focus ligt op het behalen van het vakbekwaamheidsdiploma code 95. Daarna volgt een dagopleiding voor het behalen van het rijbewijs D. Na een periode van ongeveer 10 weken krijgen de studenten een mentor aangewezen bij Keolis Nederland en worden ze klaargestoomd om aan de slag te gaan als buschauffeur. Om het MBO 2 diploma te behalen gaan de studenten uiteindelijk nog één dag in de twee weken naar school, waar zij o.a. de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een moderne vreemde taal volgen.
 
De krachten bundelen
Het is niet de eerste keer dat Keolis Nederland, ROC van Twente en Randstad de handen ineenslaan. Wat wel nieuw is aan de samenwerking, is dat alle partijen hun eigen expertise inzetten en de krachten bundelen om één totaalproduct te leveren. Zo biedt het ROC van Twente een theoretische leerplek aan en geeft zij de studenten de mogelijkheid om hun MBO 2 diploma via de Beroeps Begeleidende Leerweg te behalen. Randstad faciliteert de werving en detachering van de kandidaten. De beroepspraktijkvorming vindt plaats bij werkgever Keolis Nederland. Bij goed functioneren wordt de studenten na de leerperiode een vaste baan aangeboden in één van de reisgebieden van de vervoerder; Twente, Overijssel, Veluwe, Utrecht of Almere. Net als in andere sectoren is het ook in de vervoerssector steeds moeizamer om vacatures in te vullen en kwalitatief geschoold personeel aan te trekken. Richard Bruns, directeur operations van Keolis Nederland, sprak de toekomstige werknemers toe: “Gezien de moeilijke omstandigheden op de arbeidsmarkt hopen wij dat dit een positief signaal is naar andere gegadigden. Wij zijn zeer content met jullie aanmeldingen en het enthousiasme binnen de groep”.
In de startblokken
En met dat enthousiasme zit het inderdaad goed. Er heerst een gemoedelijke sfeer binnen de gemêleerde groep studenten en iedereen staat in de startblokken om aan de slag te gaan. “Ik heb altijd al belangstelling gehad voor de bus. Je hebt vrijheid, wordt niet op de vingers gekeken en hebt contact met reizigers. Daarnaast sluit deze combinatie van werken en leren goed aan bij mijn gezinsleven”, aldus een van de studenten. Peter Kroeze, HR manager van Keolis Nederland, beaamt dit. “Buschauffeur is een uitdagend beroep en houdt meer in dan alleen achter het stuur zitten. Wij zijn op zoek naar medewerkers die met trots, passie en vakmanschap hun beroep uitoefenen”. Keolis Nederland, ROC van Twente en Randstad wensen alle studenten veel succes toe met de opleiding en hopen dat er, door middel van het samenwerkingsverband, nog vele buschauffeurs kunnen worden opgeleid.