Keolis opent natuurinclusief bedrijfspand op Hessenpoort (in Zwolle)

11-6-2021
Op vrijdag 11 juni opende Keolis Nederland officieel haar nieuwe bedrijfspand op bedrijvenpark Hessenpoort in Zwolle. Een bijzondere locatie van 14.000 m2 waar zowel de chauffeurskantine, werkplaats als het regiokantoor gevestigd zijn. Daarnaast is de natuur in het nieuwe gebouw verwerkt. Zo groeit er aan de gevels een verticale tuin van 7 meter hoog, die dienst doet als natuurlijke zonwering.

Natuurinclusief

Het natuurinclusieve bouwen sluit aan bij de ambitie van de gemeente Zwolle en past bij de duurzaamheidsdoelen van Keolis. Milieu staat voor Keolis hoog in het vaandel en met de inzet van de elektrische bussen is een belangrijke stap gezet naar duurzaam en comfortabel openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht. Het nieuwe pand voldoet aan de duurzaamheidswensen- en eisen van deze tijd. Zo is er geen gasaansluiting en aan en om het gebouw is veel natuur te vinden.

Duurzaam en praktisch

Het pand van Keolis is niet alleen duurzaam, maar ook praktisch. De totale oppervlakte bedraagt 14.000m2 meter waarvan 900m2 werkplaats en 800m2 kantoor, verdeelt over 2 verdiepingen. Er is ruimte voor 170 chauffeurs, 13 monteurs en 35 kantoormedewerkers. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk en beschikt het over een lift. Daarnaast zijn er 64 elektrische bussen gestald die worden opgeladen via 36 elektrische laadpalen. Op de locatie is een wasinstallatie voor de bussen geplaatst. Chauffeurs hebben de mogelijkheid om bij de halte voor de vestiging hun dienst te starten. Dat zorgt voor minder lege matritten van en naar de vestiging en bespaart jaarlijks veel onnodige kilometers met lege bussen.

10 miljoen elektrische kilometers

In dezelfde week van de opening van het nieuwe bedrijfspand bereikte de elektrische busvloot van Keolis de grens van 10 miljoen elektrische kilometers. Daarmee is, sinds de start van de concessie IJssel-Vecht op 13 december 2020, ruim 3 miljoen liter diesel en 2.000 kg stikstof bespaard. In vergelijking met de oude situatie met de dieselbussen zouden er jaarlijks ongeveer 275.000 bomen nodig zijn geweest om deze CO2 uitstoot te compenseren. In juni stromen er bij Keolis nog eens 13 nieuwe elektrische bussen in. Met 259 bussen is de grootste elektrische busvloot van Europa in één regio dan compleet.
Vanwege de coronamaatregelen werd de opening klein gehouden. Zo’n 30 genodigden zagen met eigen ogen dat Keolis niet alleen op de weg, maar ook daarbuiten werk maakt van duurzaamheid. Op de foto bovenaan de pagina zie je van links naar rechts Alex Rentier (algemeen directeur), Lucia Nouwens (buschauffeur), Alex Stijf (monteur) en René Nekkers (concessiemanager) het bedrijfspand officieel openen.