Keolis streeft naar het vergroten van de veiligheid, passagierscomfort en efficiëntie met ViriCiti's innovatieve Smart Driving-oplossing

26-11-2020
De vernieuwde ViriCiti-functionaliteit is ontwikkeld in een nauw samenwerkingsverband met het management en chauffeurs van Keolis
 
Als onderdeel van haar voortdurende inzet om de veiligheid, het passagierscomfort en de efficiëntie te vergroten, begint Keolis Nederland met het uitrollen van de nieuwe en verbeterde Smart Driving-oplossing van ViriCiti, voor ongeveer 1.000 chauffeurs in de regio Utrecht en Almere stad.

ViriCiti heeft als eerste ter wereld een geavanceerd, statistisch model ontwikkeld dat de daadwerkelijke impact die een chauffeur heeft op een rit kan meten. Daarbij wordt de invloed van externe factoren zoals voertuiggewicht, weersomstandigheden of verkeer uitgesloten. Dit sloot aan op de focus van Keolis bij het maken van een transparant en eerlijk systeem voor hun chauffeurs.

Betrokkenheid chauffeurs vanaf dag 1

Meteen vanaf het begin wist Keolis dat het inzetten van haar buschauffeurs erg belangrijk was voor een succesvolle implementatie van Smart Driving. Daarom werd in maart 2020 een uitgebreid pilotprogramma gestart. Daarbij werkten de managementteams van ViriCiti en Keolis nauw samen met buschauffeurs. Hun feedback werd meegenomen in een product dat transparant en eerlijk is, en vol met nuttige inzichten, voor zowel het management als de chauffeurs.

Sinds het einde van de pilot hebben chauffeurs die eraan deelnamen hun rijvaardigheid en hun score aanzienlijk verbeterd. Daarnaast zijn zij interne ambassadeurs geworden binnen het Keolis-coaching programma en hebben zij hun collega’s kennis laten maken met de nieuwe Smart Driving-functionaliteit.

Nieuwe functionaliteiten

ViriCiti‘s Smart Driving-functie komt met een reeks nieuwe functionaliteiten.

  • De Eco Driving indicator laat zien hoe vlekkeloos chauffeurs rijden en wat hun rijstijl het meest heeft verbeterd. Dit wordt berekend op een wijze waarbij uitsluitend de invloed van de chauffeur op de rit wordt meegenomen: externe factoren worden uitgesloten.
  • De Events indicator ('Gebeurtenissen-indicator') legt incidenten vast zoals abrupt remmen en locaties waar bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden, evenals de regelmaat van incidenten per locatie. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het identificeren van probleemgebieden mogelijk. 
  • De Efficiency insights ('Efficiëntie-inzichten‘) laten de exploitant zijn brandstofefficiëntie vergroten door periodiek het verbruik te volgen in verhouding met chauffeursscore en door extra training te geven aan chauffeurs die dit het meest nodig hebben.

ViriCiti’s Smart Driving-functie is OEM-agnostisch en is verkrijgbaar voor exploitanten in zowel de EU als de VS.

Prestaties en vakmanschap vergroten

“Ons onderzoek toont aan dat de participatie van chauffeurs cruciaal zal blijken bij de inzet van een product zoals Smart Driving. Daarom hebben we veel middelen ingezet om een systeem te maken dat de daadwerkelijke impact meet die de chauffeur heeft op een rit, en dat externe factoren uitsluit. Dus het is natuurlijk erg fijn om te zien dat ons eindproduct zo goed wordt ontvangen, niet alleen door het managementteam van Keolis, maar ook door de chauffeurs”, zegt Freek Dielissen, CEO van ViriCiti 

“Door Smart Driving in te zetten, kunnen en willen we de werksfeer positief beïnvloeden met de sleutelwoorden ‘motivatie en coaching’. We zijn ervan overtuigd dat deze invloed en motivatie onze prestaties en vakmanschap zullen vergroten op een grotere schaal en in meerdere disciplines”, aldus Chris Hogeveen, Concessiemanager Provincie Utrecht en Almere van Keolis.