Keolis verlengt en wint diverse duurzame contracten in Europa

13-12-2022
In het afgelopen half jaar wist de Keolis Groep diverse contracten te vernieuwen of te winnen. Dankzij de ervaring met alternatieve brandstoffen helpt Keolis haar opdrachtgevers bij de energietransitie.  In thuisland Frankrijk betreft dit onder andere de verlenging van boegbeeld Bordeaux voor de duur van acht jaar. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 80% voor het hele netwerk is daarbij een belangrijk doel. Dit contract omvat  twee nieuwe tramlijnen, 7 express-buslijnen, transport on demand, fietsen, riviershuttles en een MaaS-app. Ook in Sète (Zuid-Frankrijk) is het contract verlengd met zeven jaar. Hier worden elektrische bussen  geïntroduceerd. In Valenciennes (Noord-Frankrijk) won Keolis een multimodaal contract met bussen, trams, city-shuttles, transport on demand en fietsen. Dit contract start in januari 2023 en loopt tot januari 2030. Verder winst in Perpignan, waar we een achtjarig contract uitvoeren met elektrische bussen, en in Senlis (Noord-Frankrijk) waar Keolis tot en met sept 2028 met hybride en elektrische bussen gaat rijden. Tot slot heeft Mont-St-Michel aan Keolis en Effia de operatie van het busnetwerk en 5000 parkeerplaatsen toevertrouwd voor de duur van vijf jaar. Onderdeel van het contract zijn een online boekingsservice, datamanagement voor de voorspelling van pieken in toeristenstromen en een dierenkennel.

Tegelijkertijd is Keolis succesvol geweest in Noord-Europa. Naast de verlenging van Utrecht in Nederland, is Keolis begonnen met het rijden van de tram in Odense, de twee-na-grootste stad van Denemarken, voor de duur van 15 jaar. Dit is het tweede tramcontract voor Keolis in Denemarken, de eerste tramoperatie wordt sinds 2017 in Aarhus uitgevoerd. Ook startte Keolis in de zomer met het rijden van het busnetwerk in Aalborg, Noord-Jutland. In 2023 wordt de totale vloot van 31 bussen vervangen voor 100% elektrische bussen. Keolis voert dit contract gedurende tien jaar uit. Recent is een buscontract in Kopenhagen verlengd voor een periode van vier jaar. Zeventien van de totaal achtentwintig bussen worden vervangen door volledig nieuwe elektrische bussen.

Keolis’ duurzame ambitie

Als wereldwijde aanbieder van mobiliteit spelen wij een belangrijke rol in het verminderen van de uitstoot van fijnstof. De bovenstaande contracten dragen hier voor een belangrijk deel aan bij. De ambitie van Keolis is om wereldleider te worden in koolstofarme mobiliteit en om samen met onze partners milieuvriendelijkere vervoersnetwerken te bouwen. Leidende doelstellingen hierbij zijn:

  • vermindering van de koolstofintensiteit (uitstoot van broeikasgassen per afgelegde kilometer) met 30% in 2030 ten opzichte van 2019.
  • verdubbeling van het aantal kilometers dat wordt afgelegd met bussen en touringcars die alternatieve energiebronnen voor diesel en benzine gebruiken in 2025 en verdrievoudiging in 2030 in vergelijking met 2019.
  • ons aandeel ISO14001-gecertificeerde opbrengsten verhogen tot 80% in 2030.