Keolis wint 15-jarige concessie voor Dubai metro en tram

23-3-2021

Na de aankondiging van de Roads & Transport Authority (RTA) van Dubai op 20 maart 2021, is Keolis vereerd dat het bedrijf en zijn internationale partners de succesvolle bieders waren voor een contract van 9 jaar, met een mogelijke verlenging van 6 jaar en ter waarde van ongeveer 125 miljoen euro per jaar, om de metro- en tramnetwerken van wereldklasse te exploiteren en te onderhouden.

Innovatie is een belangrijk kenmerk van de metro- en tramnetwerken van RTA, die ongeveer 210 miljoen passagiers per jaar vervoeren.

Gebruikmakend van moderne niveau 4 communicatiegebaseerde treinbesturingstechnologie (CBTC), geleverd door Thales - die de transportcapaciteit vergroot door het tijdsinterval tussen treinen te verkorten - is het metronetwerk van Dubai het langste volledig bestuurderloze en geautomatiseerde metronetwerk ter wereld. Het beschikt over twee lijnen die in totaal 90 kilometer beslaan, waaronder 15,8 kilometer aan tunnel, en 53 volledig van airconditioning voorziene stations met een scala aan faciliteiten, variƫrend van winkels tot wifi. Het metrosysteem is ingebed in een breder, multimodaal netwerk dat uitgebreide en toegankelijke reismogelijkheden biedt, die metrostations verbinden met bus-, taxi- en maritieme diensten.

Uitgerust met 129 metrotreinen, biedt het metronetwerk gemakkelijke toegang tot belangrijke locaties zoals Dubai International Airport, Burj Khalifa, Dubai Healthcare City en de Expo 2020-site, waar de Verenigde Arabische Emiraten een uitzonderlijke editie van het World Expo-evenement zal organiseren voor zes maanden vanaf oktober 2021.

Het bovenleidingvrije tramnetwerk van de stad, dat in 2014 werd geopend, maakt gebruik van een APS-stroomvoorzieningssysteem op grondniveau, waardoor passagiers een gemakkelijke en comfortabele reisoptie hebben zonder bovenleiding en biedt geweldige mogelijkheden om het prachtige stedelijke landschap van Dubai te bekijken.

Met een totale lengte van 10,6 km bestaat het tramnetwerk van de stad uit 11 stations en 11 Alstom Citadis-trams, die verbinding maken met twee metrostations: Dubai Marina en Jumeirah Lake Towers. Het tramnetwerk is voorzien van baanbrekende innovaties zoals perrondeuren.