Mini-DRIS panelen met actuele reisinformatie voor Amersfoort Centraal - Ede-Wageningen

19-4-2024
Onlangs hebben we zes speciale haltepalen geplaatst op diverse stations op het traject Amersfoort Centraal - Ede-Wageningen. Deze haltepalen zijn voorzien van een mini-DRIS paneel. DRIS staat voor Dynamisch Reizigers Informatie Systeem. Dat betekent dat de actuele vertrektijden van de bus of trein op het scherm worden getoond.
 

Opstaphalte treinvervangend vervoer

De haltepalen zijn, naast een mini-DRIS paneel, voorzien van speciale halteborden. Deze geven duidelijk aan dat het een opstaphalte voor treinvervangend vervoer betreft. De haltes zijn geplaatst op de stations waar geen ‘standaard’ DRIS-paneel hangt. Het gaat om de stations: Lunteren, Barneveld Zuid, Barneveld Centrum (2x), Barneveld Noord en Hoevelaken. Daarmee is elk station op het traject voortaan voorzien van digitale reisinformatie en speciale halteborden voor treinvervangend vervoer.

Toegankelijkheid van het mini-DRIS paneel

Het digitale informatiescherm ziet er uit als een grote e-reader. Daarop vinden reizigers actuele reisinformatie over de trein en het treinvervangend busvervoer. Het informatiescherm is eenvoudig te gebruiken en voorzien van een lichtknop. Hierdoor bekijken reizigers het scherm ook goed in het donker. Daarnaast beschikt het scherm over een knop die de aankomsttijden van treinvervangend vervoer afroept. De stroom wordt geleverd via een zonnepaneel of een lang-leven batterij.
 

Verschillende soorten reisinformatie tijdens geplande werkzaamheden en verstoringen trein

Op het informatiescherm tonen we verschillende soorten reisinformatie. Het bovenste gedeelte van het scherm toont informatie over het treinvervangend busvervoer bij geplande stremmingen, zoals het lijnnummer en de aankomst- en vertrektijden. Ook kunnen wij een tekstbericht op het scherm plaatsen. Zowel bij geplande werkzaamheden als bij verstoringen van het treinverkeer. Hierdoor zijn we in staat om reizigers op de halte te laten weten wat er aan de hand is en wat het actuele reisadvies is. Bijvoorbeeld dat er bussen rijden in plaats van treinen en dat er een bus onderweg is. Daarmee geven we reizigers goede informatie en duidelijkheid tijdens hun reis.

Het scherm toont daarnaast de aankomst- en vertrektijden van de treinen op het traject. Dit is handig voor reizigers die aankomen op de halte en willen weten hoeveel tijd zij nog hebben om de trein te halen. Maar ook voor buschauffeurs die op de halte stoppen. Zij zien wanneer de trein aankomt en kunnen eventueel, indien de dienstregeling dit toelaat, wachten op reizigers die willen overstappen. Er zijn geen afspraken met collega vervoerders gemaakt over overstapgaranties.

Met deze mini-DRIS panelen bieden we een extra stukje service aan reizigers van de treindienst Amersfoort Centraal - Ede-Wageningen. We hopen hiermee de reisinformatie en het comfort van de reis verder te verbeteren.