Personeelstekort leidt tot rituitval bij Syntus Utrecht

28-8-2018
Net als in andere sectoren, zoals de bouw, ondervindt ook de vervoersector momenteel de gevolgen van een tekort aan arbeidskrachten. Het aantrekken van de markt heeft ervoor gezorgd, dat het aanbod van arbeidskrachten in het algemeen en chauffeurs in het bijzonder, is opgedroogd. Dit betekent dat het voor ons steeds moeizamer wordt om vacatures voor nieuwe buschauffeurs te vullen. In alle concessies van Keolis Nederland kunnen nieuwe collega’s aan de slag, maar het tekort belemmert met name in de provincie Utrecht de dienstverlening.

De nood is dusdanig hoog dat er in de provincie Utrecht de komende weken diensten (en dus ritten) zullen vervallen. Op doordeweekse dagen zullen dat een beperkt aantal diensten per dag zijn. Deze diensten zijn geoormerkt, omdat ze voldoen aan een aantal criteria: de diensten zijn kort en de ritten in deze diensten kennen een lage bezetting of zijn ritten op een hoogfrequente lijn. Woordvoerder Hanneke Ruiter: “Met deze keuze houden we de basisdienstregeling en de dienstverlening zo veel mogelijk in stand. Hiermee lossen we het probleem niet op, maar kunnen we het wel beheersbaar maken. We hopen daarmee de overlast voor onze reizigers zoveel mogelijk te beperken.”

“Wij weten dat het probleem voorlopig zal aanhouden en dat dit een branchebreed probleem is”, aldus Ruiter. Voor de langere termijn hebben wij daarom een aantal acties in gang gezet, waaronder het verder beperken van de flexibele schil, een betere verdeling van het zomerverlof over een periode van twaalf weken in relatie tot de te rijden diensten, directe werving van eigen personeel in plaats van de inzet van uitzendkrachten en een campagne om de aantrekkelijkheid van het beroep te promoten.

Reizigers adviseren we voor vertrek hun reis te plannen met een reisplanner voor actuele reisinformatie. 

Wil jij solliciteren als buschauffeur? Klik dan hier!