Syntus zet elektrische VW e-Golf in binnen haar concessies

22-6-2016

Syntus gaat in de concessies Twente, Veluwe, Midden-Overijssel en vanaf december 2016 ook in Utrecht rijden met elektrische auto’s om de logistiek van chauffeurs voortaan emissievrij te laten verlopen. De inzet van elektrische auto’s past bij de visie van Syntus als dochteronderneming van Keolis op duurzame mobiliteit.

Uit oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen rekent Syntus het tot haar taak om zo verantwoord mogelijk om te gaan met het milieu. Belangrijk is daarbij de brandstofkeuze en de daarmee gepaard gaande CO2 reductie. De auto’s worden ingezet om de logistiek van de chauffeurs en controleurs voortaan emissievrij te laten verlopen. De e-Golf is een volwaardige Golf die geruisloos en emissievrij rijdt, met een actieradius tot circa 190 km voldoende om tijdens een werkdag chauffeurs en controleurs te vervoeren. De aanschaf van de 50 elektrische Volkswagens past in de visie van Syntus ten aanzien van duurzame mobiliteit. Met de inzet van deze auto’s bespaart Syntus jaarlijks gemiddeld 50.000 liter diesel.

Inmiddels zijn alle vestigingen van Syntus, inclusief het hoofdkantoor, voorzien van infrastructuur voor het opladen van de auto’s. Bovendien is de tijd genomen voor het geven van tekst en uitleg aan de toekomstige bestuurders over het rijden van de elektrische Golf. Voor een groot deel van de medewerkers is de overstap naar de e-Golf namelijk een eerste kennismaking met 100% elektrisch rijden, waarbij schakelen er bijvoorbeeld niet meer bij is.  

Samenwerking met Pon

Aan de levering van de 50 voertuigen ging een periode van intensieve samenwerking tussen Syntus, importeur Pon en Volkswagen-dealer A-Point vooraf. Een ‘groene’ omschakeling waarbij heel wat komt kijken. “Wij zijn er trots op om, samen met Pon en A-Point, deze eerste grootschalige inzet van elektrische auto’s binnen het openbaar vervoer in Nederland, te realiseren. Het is mooi om te zien dat de auto’s nu worden opgenomen in de Syntus-vloot. Hiermee kunnen onze chauffeurs zich op een duurzame en veilige wijze verplaatsen tussen onze chauffeurslocaties en de busstations.”

Duurzaam mobiliteitsbeleid

Er is sprake van een sterk stijgende vraag naar elektrisch en emissievrij vervoer. Provincies, vervoerregio’s en overheid hebben afgesproken dat in 2025 alle bussen in het openbaar vervoer vrij moeten zijn van schadelijke uitlaatgassen. Met de aanschaf van deze elektrische auto’s heeft Syntus een stap gezet naar emissievrij vervoer. Bovendien is Syntus op 17 juni jl., voor de duur van twee jaar, een pilot gestart met een elektrische waterstofbus. Een volledig elektrisch aangedreven stadsbus met als enige uitstoot schoon water. Deze bus zal worden ingezet in de dienstregeling van Syntus tussen Arnhem en Apeldoorn. Deze ontwikkelingen passen volledig bij de strategie van Keolis om mobiliteit nóg milieuvriendelijker te maken. Zo rijdt de totale vloot van Keolis Zweden sinds kort niet meer op fossiele brandstoffen.