VWOV en vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat

7-4-2023
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao Openbaar Vervoer.

Loonstijging van 15%, eenmalige uitkering van €1000,-

Het loon van werknemers die onder deze cao vallen stijgt in totaal met 15%. In 2023 gaat het in twee stappen omhoog met 9%. Daarna volgt in 2024 een loonsverhoging van 4% en in 2025 nog een keer 2%. In totaal gaat het om een loonstijging van 15% gedurende de looptijd van de cao, die 27 maanden is. Medewerkers krijgen daarnaast een eenmalige uitkering van €1000,-.

Werkdruk verminderen, ouderenregeling

Ook maakten werkgevers en vakbonden afspraken over het verminderen van werkdruk. Verder komt in de nieuwe cao een ouderenregeling waarbij een werknemer vanaf 63 jaar 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. De onderhandelingsdelegatie van de VWOV legt het onderhandelingsresultaat positief voor aan de eigen leden. Dit zijn de zes vervoerbedrijven: Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

Intensieve gesprekken

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘Het zijn zeer intensieve gesprekken geweest. Dit resultaat betekent  ook rust voor de reizigers en rust voor de medewerkers in onze sector.’
 
De cao Openbaar Vervoer geldt voor ongeveer 13.000 mensen. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz en onderhandelt met FNV en CNV over de cao Openbaar Vervoer.